Obsesif Kompulsif Bozukluk Hakkında


Obsesif Kompulsif Bozukluk halk arasında takıntı olarak bilinen istem dışı gelen tekrarlayıcı düşünce ve davranışların olduğu psikolojik bozukluktur. Günlük hayatla , geçmişle ve gelecekle bağlantılı takıntılar olabilmektedir. Bu takıntı ve düşünceler uzun saat dilimlerini alıyor ve yaşam kalitesini bozmaya başladıysa tedavi edilmesi gerekir.

Düşünmek istemediğiniz halde gün içinde zihninizi meşgul eden kendini alamadığınız düşünceler varsa , bu düşüncelere bağlı aynı şeyleri tekrar tekrar yapmaya başladıysanız obsesif kompulsif bozukluğununa yakalanmış olabilirsiniz.

Genelde hastalar durumun farkındadırlar ve bu durumdan rahatsız olduklarını dile getirirler.Fakat bu durumdan kendi kendine çıkması güç olabilir.Hastalar genelde ben de bunların yanlış veya fazla olduğunu biliyorum ama kendime engel olamıyorum derler. Bunun sebebide artık zihnin kontrolünün kendisinde olmamasıdır.

Bu hastalığın sebebi tam olarak hala bilinmemektedir. Fakat son araştırmalar gösteriyor ki genetik faktörler en önemli etken. Üzerine çevresel faktörler (kayıplar,yaşanılan zorluklar,stres) ve kişilik yapısı gibi özellikler de bu rahatsızlığın çıkmasına sebep olabilmektedir. Hastalık genelde hayatınızda birşeyler yolunda gitmediğinde ergenlik dönemi gibi başlayıp yetişkinlikte çoğalabilir. Erkeklerde daha erken yaşta başlar, fakat kadınlarda daha sık görülür.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tipleri

Düşünse ve davranışsal olarak bir çok türü vardır. Bazı kişilerde sadece biri eşlik edebilirken bazı kişilerde bir kaçı bulunabilir.Bunlardan en sık karşılaştıklarımız ;

  • Temizlik Takıntısı
  • Düzen ve simetri Takıntısı
  • Kontrol Takıntısı
  • Seslere karşı hassasiyet
  • Geçmiş olaylara takılı kalma

OKB 'nin Tedavisi

Öncelikle sıklıkla yaptığımız her davranış veya aklımıza her gelen düşünce takıntı değildir. Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtisi olabilmesi için belli normların üzerinde olması ve ciddi yaşam kalitesini bozuyor olması gerekir. Bu davranış veya düşüncelerin sosyal yaşamımızı kısıtlayacak hatta engelleyecek duruma getirmesi bu hastalıkta en önemli kriterimizdir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk kendi kendine geçen bir rahatsızlık değildir. Biraz inatçıdır , tedavisi uzun sürebilir. Bazen artar, bazen azalır , çoğu zaman da takıntılar başka bir şeye dönüşür. Bu yüzden ne kadar erken davranırsak tedavisi o kadar hızlı ve kolay olur.

Tedavisinde en sık başvurulan yöntemler ilaç tedavisi ve psikoterapilerdir. İlaç tedavisi olarak antidepresanlar verilir ve yanında terapi de alınabilir. Bazı kişiler ilaç almak istemeyip sadece terapiyle yol olabilir. Bu terapilerden en etkilisi Bilişsel Davranışcı terapilerdir. Burada temel amaç kaygı yaratan olumsuz düşünçe davranışları en aza indirmektir.

Yaklaşık son 10 yıldırda ülkemizde OKB tedavisi için etkili bir yöntem olan TMS Tedavisi de kullanılmaktadır. TMS Tedavisi de ilaçsız ve yan etkisiz etkili bir yöntemdir.

WeCreativez WhatsApp Support
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?