Panik Atak Hakkında


Panik Atak Nedir?

Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir?

Panik Atak ani başlayan yoğun kaygı ve endişe halidir.

Panik Atak her ne kadar psikolojik rahatsızlık olarak gözüksede bir çok fizyolojik semptomları da içinde barındır. Yani Panik atak ruhsal belirtilerle başlayıp , fiziksel belirtilerle devam eder. Her insan hayatının bir döneminde atak geçirebilir. Eğer bu ataklar tekrar edip sıklıkla ortaya çıkıyorsa panik bozukluk durumuna dönüşür.

Peki Bu Belirtiler Nelerdir?

  • Kalp Çarpıntısı
  • Terleme
  • Titreme
  • Nefes Almada Güçlük
  • Baş Dönmesi
  • Göğüste ağrı ve sıkışma hissi
  • Mide Bulantısı
  • Boğulma Hissi
  • Ölecekmiş hissiyatı

Bazı hastalarımızda bu şikayetlerin bir kaçı olabilirken bazı kişilerde hepsi de bulunabiliyor. Genelde bu bedensel semptomlar yüzünden doktor doktor gezer çoğu kişi. İlk başta tabi ki her semptom önemlidir ciddiye alınması gerekir , fakat gerekli tetkikler ve testler yapıldıktan sonra her şey temiz ise bu durum çoğunlukla psikolojik olduğu düşünülür.Bir psikolog ya da psikiyatriye yönlendirilir. Bu kısımda hastalarımızın bu durumu kabullenip ona göre tedaviye başlaması gerekir. Ama ilk başta bunu kabullenme süreci biraz zor olur. Bu durumu yaşayanlar bedensel semptom nasıl psikolojik olabilir diyebilir. Fakat değişen dünya düzeninde yaşadığımız stres faktörleri psikolojik sıkıntıları , bu sıkıntılarda bedensel semptomları ortaya çıkarabilir. Çoğu zaman stresli dönemlerde ortaya çıksada bazen olumlu ,ani değişikliklerden sonrada olabilir.

Panik Atak tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Ne kadar öldürmez desekte yaşam kalitesini ciddi boyutlarda bozmaktadır. Bazı bireylerde ayda bir kez bazılarında ise haftada birkaç defa panik atak geçirebilir.Çoğu zaman ataklar kısa sürmektedir(5-20 dk), ama sonrasında yaşattığı korku uzun sürebilir.Evde ,işte , yolda ,arabada kısacası her yerde atak gelebilir.

Tedavisi İçin Neler Yapılması Gerekir?

Öncelikle belirli semptomlar için belli tetkiklerden ve muayenelerden geçmek gerekir. Mesela kalp çarpıntısı için EKG istenebilir. Belli kan testleri yaptırılabilir. Daha sonra her şey temiz ise psikolojik tedaviye başlanabilir.Şu bilinmelidir ki Panik bozukluk tamamen tedavi edilebilir. Yaşanılan tüm semptomlardan kurtulabilirsiniz. En yaygın tedavi psikoterapiler , antidepresan ilaçlar ve TMS Tedavisidir. Bazı hastalar sadece tek yöntemle kutulabilirken kimi hem terapi alıp hem de tms yaptırabilmektedir.

Panik Atak Sırasında Ne Yapılmalıdır ?

Öncelikle sakin olmak gerekir. Panik atak gelip geçer bize zarar vermez. Ama o an yaşadığımız kaygı ve endişe boyutu bizi korkutabilir. Mümkünse o an bulunduğumuz yerde durup atağın geçmesini beklemeliyiz. Bunun gelip geçici bir şey olduğunu kendimize söylememiz gerekir. Derin derin nefes alıp verip nabzımızı düzenleyip , kaygımızı düşürebiliriz.

Panik atağın sık sık olmaması için hayatımızda stres yaratan , kaygıya sebep olan şeylerden uzak durmalıyız. Sağlıklı beslenip (özellikle sigara ve kafein tetikleyebilir) ,sağlıklı yaşamaya özen göstermeliyiz. Yoga ,pilates ve nefes egzersizleri gibi aktivitelere katılabiliriz. Kendimiz halledemiyorsak mutlaka uzman psikolog ya da psikiyatrisden yardım almalıyız.

WeCreativez WhatsApp Support
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?