Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir?

Herkesin bildiği gibi son dönemde ortaya çıkan covıd-19 virüsünün ölümlere kadar yol açan etkileri tüm dünya tarafından bilinmektedir. Bu virüsün fizyolojik etkileri uzmanlar tarafından uzun süredir konuşulmakta, yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemler anlatılmaktadır. Biz bu yazımızda zaten hayatımızda sıkça duyduğumuz, pandemi dönemiyle daha da artan Panik Atak hastalığından söz edeceğiz. 
Bu zorlu süreçte insanların sadece fizyolojik olarak değil psikolojik olarak da etkilendiği görmekteyiz. Hatta psikolojik rahatsızlığı olanların tetiklendiğini, hiç olmayanların ufaktan başladığına şahit olmaktayız.
Bu süreçte karşımıza en çok çıkan psikolojik durumlar yoğun kaygı ve endişe hali durumu olur genelde. Bu yoğun kaygı ve endişe hali ataklar şeklinde olursa Panik Atak adını alır.
İnsan hayatının her döneminde Panik Atak geçirebilir. Başlangıç yaşı daha çok 20’li yaşlar olmakla birlikte, yaşamın herhangi döneminde de başlayabilir. Panik Atak belirtileri aniden başlar ve ilk 10 dakikada tavan yapar. En fazla 20 -25 dakika içerisinde sona erer. Panik Atağın görülme sıklığı kadınlarda, erkeklere oranla daha fazladır.
Panik Atak ne kadar psikolojik hastalık gibi tarif edilsede semptomları fizyolojik hissedilir. Hatta tüm fizyolojik semptomları ayrı ayrı bir hastalık belirtisi gibidir. Kişi bu yüzden tam olarak neyi olduğunu bulmak için doktor doktor gezer. Ve genelde hiçbir şey bulunamayınca Panik Atak tanısı konulur, psikiyatris veya psikologa yönlendirilir.

Belirtileri Nelerdir?

Bazı Panik Atak hastalarımızda bu belirtilerin birkaçı bulunurken bazılarında hepsi de bulunabilir.
1. Çarpıntı,
2. Terleme,
3. Titreme ,
4. Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma,
5. Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi,
6. Bulantı ya da karın ağrısı,
7. Baş dönmesi, 
8. Ölüm korkusu,
9. Uyuşma ya da karıncalanma,
10. Üşüme, ürperme ya da ateş basmaları,

Panik Atak Tedavi Edilebilir Mi?

Panik Atak tedavisi olan bir hastalıktır. En yaygın tedavi şekli genelde ilaç tedavisidir. Tabi hasta bu ilaçlara uzun süre bağlanmamalıdır. Bunun için yanında tedavisine ek olarak bir psikoterapi alması gerekebilir. Çalışmalar sonucunda terapi yöntemlerinden kognitif-davranışçı tedavinin etkinliği kanıtlanmıştır.  (%75- 90). 
Diğer bir tedavi şekli de son yıllarda adını sıkça duyduğumuz TMS-TMU Tedavisidir. Bu tedavi sadece Panik Atak hastalarına değil depresyon, OKB ve kaygı bozukluğu olan hastalarımıza da uygulanmaktadır.  İlaç kullanmak istemeyen, ilaca karşı dirençli vakalarda oldukça etkili bir yöntemdir. Başarı oranı %75-80 arasındadır. Gebe hanımlara bile yapılabilen bu tedavi bir nevi manyetik uyarım tedavisidir. Ağrısız ve yan etkisizdir.

                                                                                                                                                  

WeCreativez WhatsApp Support
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?